24.7.08

LIM GUAN ENG MATANG BERPOLITIK

Kenyataan Ketua Menteri Pulau Pinang yang juga Setiausaha Agung DAP harus dipuji kerana beliau jelas matang berpolitik. Tidak ada syak dan prasangka yang dilemparkan oleh Guan Eng terhadap tindakan PAS bertemu dan berbincang dengan Umno. Sikap terbuka beliau ini harus dicontohi oleh semua pimpinan parti politik supaya kita dapat mencari jalan penyelesaian terhadap apa juga masalah yang berlaku di dalam negara kita.
Lim dalam kenyataannya kepada Bernama menyatakan bahawa Muzakarah antara Umno dan PAS tidak akan menjejaskan hubungan dan perpaduan partiparti yang bernaung di bawah Pakatan Rakyat, kata Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng.

Beliau berkata tiada sebab untuk DAP atau Pakatan Rakyat merasa bimbang atau terjejas dengan perbincangan antara PAS dan Umno itu.

Katanya Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi, yang juga Presiden Umno, boleh dan berhak untuk berjumpa atau mengadakan perbincangan dengan sesiapa sahaja dan ia bukan perkara yang luar biasa.

Ketika bercakap kepada pemberita selepas perasmian persidangan Dewan Undangan Negeri Pulau Pinang oleh Yang Dipertua Negeri Tun Abdul Rahman Abbas di sini, Lim yang juga Ketua Menteri Pulau Pinang, berkata beliau sendiri pernah menemui Perdana Menteri untuk mengadakan perbincangan.

Katanya Pakatan Rakyat tidak berminat kepada perkara yang hanya menyentuh satu kaum sahaja tetapi mahu memperjuangkan perpaduan keseluruhan rakyat Malaysia.

Sebagai contoh, katanya, jika Pakatan Rakyat mengadakan perbincangan dengan MCA atau Gerakan, ia tidak akan tertumpu kepada isu masyarakat Cina sahaja tetapi lebih kepada isu bangsa Malaysia.

Mengenai cadangan kerajaan negeri untuk memberi pengiktarafan termasuk elaun khas kepada Ketua Pembangkang di Dewan Undangan Negeri Pulau Pinang, Lim berkata beliau telah meminta Penasihat Undang-undang untuk menguruskan sebarang pindaan undang-undang yang diperlukan dan ia dijangka siap menjelang persidangan DUN akan datang.

"Kita rasa wajar Ketua Pembangkang diberi pengiktarafan sesuai dengan kedudukannya itu," katanya.
Jelas sekali beliau adalah seorang pemimpin yang berjiwa besar dan tidak cepat membuat kesimpulan. Kita sememangnya mahu melahirkan pemimpin yang semacam ini yang terbuka dan boleh dibawa berbincang. Tidak seperti pemimpin Umno yang selalu melarikan diri bila diajak berbincang. Hatta untuk menerima memo bantahan sekalipun mereka tidak berani.
Pemimpin Umno dan parti komponen BN yang lain juga jarang sekali bersikap terbuka dan berani kerana benar. Seringkali kalau mereka dijemput untuk berforum atau berdebat dengan pemimpin Pakatan Rakyat mereka melarikan diri.
Malah seringkali juga rakyat berputih dalam program-program dialog dengan pemimpin BN yang tidak berani bersemuka dengan rakyat.
Ayuh wahai pemimpin-pemimpin politik mari kita berpolitik secara moden, terbuka, berjiwa besar dan rasional. Jangan kita egoistik, sombong, bongkak, bacul, penakut dan bangga diri.

dari:mutarligat

3 comments:

CHee XtheMan said...

YB.

I am very please for YB to setup your blog.

I am sure YB will be benefited form it. This will establish a direct channel for rakyat to reach YB. Indeed a good news for all rakyat.

Happy blogging and be well.

CHee XtheMan said...

YB.

BTW. PINK use to be for gals !! ;-)
Change to RED is indeed better :-)

CHee XtheMan said...

YB.

BTW. PINK use to be for gals !! ;-)
Change to RED is indeed better :-)